Scotland - Saltire Awards

ICE Scotland montage

Saltire Civil Engineering Awards 2016
The premier showcase for engineering excellence in Scotland

ICE Scotland's annual Awards run in partnership with the Saltire Society, celebrated outstanding engineering achievements in Scotland. Civil engineering is about creating, improving and protecting the world in which we live.

The 2016 Awards Entries

Learn more about the 11 shortlisted projects by watching the video above or reading the Awards Booklet.

2016 Winners

From the eleven shortlisted projects we feature the winning entries from the Saltire Civil Engineering Awards 2016 below.

  • Forth Road Bridge: Truss End Repair

    Forth Road Bridge: Truss End Repair

      Greatest Contribution to Scotland Award

      The closure of the Forth Road Bridge in December 2015, following discovery of a fracture in the truss end link, was described in the Scottish Parliament as 'an event of national significance'. The repair and early reopening of this vital transport link minimised disruption to commuters and businesses and exceeded the public's expectations.

    The expertise and dedication shown enabled completion ahead of programme with the bridge reopening to 91% traffic within 21 days of the fracture discovery, alleviating the economic impact estimated at £1m/day and environmental impact of diverting 70,000 vehicles 33 miles each day.

    Social media was used to great effect to address intense public and political scrutiny. Engineers became the heroes of the hour as images of them suspended 54m above the water in challenging winter conditions went viral, showcasing civil engineering on a global stage. New technology was harnessed including structural health monitoring and drone inspections. The systems and analysis now in place will lead to better understanding for future maintenance of existing similar structures. Against the backdrop of technical, operational and safety challenges and media and political scrutiny the project to repair the truss end links demonstrated exemplar innovation and creativity in engineering, management and communication.

    Forth Bridge cracked steel
    Forth Bridge cracked steel
    Monitoring the bridge
    Monitoring the bridge
    Repair works continued into the night
    Repair works continued into the night

    Judges' comments: "The project demonstrated a remarkable engineering achievement carried out during a period of adverse weather conditions, whilst ensuring public safety and the structural integrity of the bridge.

    "The expertise and dedication shown by the site team enabled completion ahead of programme, and this alleviated the prolonged economic, social and environmental impacts associated with diverting over 70,000 vehicles 33 miles each day."

    Read more
  • Lamington Viaduct: Emergency Repairs

    Lamington Viaduct: Emergency Repairs

      Greatest Contribution to Scotland - Commendation

      Lamington Viaduct, 6.5 miles west of Biggar, South Lanarkshire, carries the West Coast Mainline cross-border rail route over the River Clyde. During unprecedented storm weather conditions on December 30th, 2015, the Clyde reached its highest ever level, 3.12m above datum. Record water flows caused extensive scour damage to the structure.

    On December 31st a train reported a dip in the track over the viaduct causing an immediate blocking of the line and the beginning of a challenging race against time to save the structure and re-establish train services.

    A causeway was constructed to facilitate works and divert the water flow from severely damaged parts of the structure; emergency rock armour was placed as temporary protection and concrete poured into the scour void below Pier 2 to stabilise and reduce the threat of total collapse. Pier 2's permanent solution involved the installation of a reinforced concrete jacket on each side. Each has a 21x2 metres footprint and was fixed in position by 125 eight-metre soil anchors. New bridge bearings were installed.

    Challenges of the £5.1m project included working in a river in flood; several additional flood events; the risk of structural collapse; a restricted working zone; and constant political pressure.

    This is an excellent example of a D&B contract where the contractor embraced the brief from the Client and developed an alternative scheme. The brief to the Contractor was: Maintain the aesthetics of the specimen design, develop a solution to improve the articulation of the deck and also to minimise the deck area over the Loch.

    This project was built within a highly constrained narrow site and delivered the aesthetic and environmental harmony required for working within a National Park. The Contractor minimised the impact on the local economy by developing an alternative whereby traffic could flow during the day and the scheme was designed around night closures. The temporary works were a key part of the success on the project.

    Repair work to the viaduct
    Repair work to the viaduct
    Repairing the damage
    Repairing the damage
    Returning the bridge back to service
    Returning the bridge back to service

    Judges' comments: "The project demonstrates excellent collaborative working and speed of response to initialise and complete emergency works to save the viaduct and associated structures and to design and construct permanent repairs in very adverse physical conditions permitting the re-opening of the West Coast Main Line in a very short time span."

    Read more
  • A82 Pulpit Rock Realignment

    A82 Pulpit Rock Realignment

      Infrastructure Award

      The A82, on the shores of Loch Lomond, was reduced to single lane operation under traffic lights for over 30 years following a land-slip at Pulpit Rock, causing long tailbacks and a bottleneck. Pulpit Rock, a place of worship since 1825, is currently a Scheduled Ancient monument.

    This project involved road-widening over the 400m-long pinch point through design and construction of a 175m long, six-span viaduct, with a single steel beam supported on large diameter mono-piles, and a 30m high stabilised rock cut. Lying within Loch Lomond National Park meant significant environmental constraints - including inability to access the loch and utilise marine plant - and a very narrow and constrained working corridor. The site was known for a series of landslips and rockfalls.

    McLaughlin and Harvey's solution minimised economic impact by significantly reducing road closures from the 14 weeks originally anticipated and reducing disruption of traffic (60km diversion). A temporary works deck over the water provided working space allowing traffic to flow past through the day and minimising overnight closures. Works were also carried out to the near vertically faced rock cut. Journey times along the loch have improved by up to 30 minutes at peak tourist season.

    This was a very impressive Civil Engineering project. The McLaughlin and Harvey team led the project in every way. They looked at alternatives, came up with an impressive Contractor's led design and installed a very impressive set of Temporary Works to allow the construction to progress in such a tight environment. The 14 weeks full road closure allowed by the Client at tender stage was unrealistic and the alternative design from the Contractor allowed the road to remain open apart from night closures was a huge part in the success of this project.

    Erecting the working platform
    Erecting the working platform
    Adding new road foundations
    Adding new road foundations
    The completed road
    The completed road

    Judges' comments: "An excellent Civil Engineering project, the design and construct team well led by the Principal Contractor. Alternative solutions were investigated and a final solution for the installation of the Temporary and Permanent Works adopted. This solution allowed the construction to progress within the very restricted site by significantly reducing road closures from that originally anticipated and reducing disruption of traffic to a minimum, a huge part of the success of the project."

    Read more
  • Gourock Pier Re-development

    Gourock Pier Re-development

      Special Award – Project Commendation

      This project demonstrates the great benefit that civil engineering brings to society and the local community. The multi-disciplinary project required a range of well designed and constructed elements to come together to totally transform the formerly derelict and inaccessible waterfront and congested town centre of Gourock.

    The construction required a diverse range of civil engineering interventions ranging from marine reclamation and rock revetment works to roadworks and high quality hard landscaping. Early consultation and continued communication ensured public acceptance and a smooth construction period, creating a project of which the community is proud. A project newspaper involved locals and kept them updated on developments throughout.

    The objectives of this regeneration project were to maximise neighbourhood satisfaction, market Gourock, entice new business/visitors, contribute to a stronger economy and a more sustainable community/trading, maximise pedestrian flow/improve health and wellbeing by encouraging socialising and physical activity, and ease traffic congestion. The environmental improvements have transformed Gourock into a sustainable town centre.

    This outstanding regeneration scheme has given the waterfront and town centre back to the community and gives locals and visitors alike an appealing area to visit and do business.

    Riverside Inverclyde was established to lead the regeneration of the area and, following projects to significantly refurbish the waterfront open-air lido complex and the nearby railway station, the organisation's next established a project to fully regenerate the Gourock waterfront which runs adjacent to the town centre. Prior to the project, the waterfront was completely derelict and inaccessible to the public.

    The pierhead before
    The pierhead before
    Apprentices leading a hand to the project
    Apprentices leading a hand to the project
    Gourock Pierhead sculpture
    Gourock Pierhead sculpture

    Judges' comments: "The project demonstrates the great benefit that civil engineering brings to society and the local community. The multi-disciplinary project required a range of well designed and constructed elements to come together to totally transform the former derelict waterfront and congested town centre of Gourock. This outstanding regeneration scheme has given the waterfront and town centre back to the community and gives locals and visitors alike an appealing area to visit and in which to trade."

    Read more
  • Ngau Tam Mei to Tai Kong Po Tunnels

    Ngau Tam Mei to Tai Kong Po Tunnels

      Engineered in Scotland Award

      Ngau Tam Mei to Tai Kong Po Tunnels Scottish engineering expertise radically improved the reference design of this 26km drill and blast tunnel, part of a high-speed rail linking Hong Kong and China. Existing cost and programme design benefitted and risk was reduced.

    The adopted design delivered significant economic benefits to the Client, the Joint Venture and the designer. Working collaboratively, engineers demonstrated that by relocating the largest cavern on the Mass Transit Railway network a safer and more efficient solution was possible. This innovative alternative avoided over-stressing a narrow 4m rock pillar.

    Despite the new location being in faulted and fissured ground, the Glasgow-led team designed pre-excavation grouting and construction sequences, working closely via video conferencing with the on-site team. The contract consisted of 2.6km section of drill and blast tunnels with 12 different profiles. The client is the Hong Kong Mass Transit Railway Corporation (MTRC), the design and build Contractor is a joint venture between Kier, Kaden and OSSA (KKOJV). Donaldson Associates Limited (DAL) is the tunnel designer.

    This successful project has enabled Donaldson Associates to establish a permanent office in Hong Kong, continuing to bring Scottish expertise to Hong Kong infrastructure projects, training local staff and developing relationships with local contractors.

    Construction of the high-speed tunnels
    Construction of the high-speed tunnels
    Crossover section in the tunnel
    Crossover section in the tunnel
    Completed running tunnels
    Completed running tunnels

    Judges’ comments: “The Designer’s use of Value Engineering has significantly improved the finished product of this high profile tunnelling project in Hong Kong. By addressing four key areas, namely the tunnel crossover cavern, a second access shaft at Tai Kong Po, reshaping the tunnels to generate substantial reinforcement reductions and rationalising wall radii to allow shutter re-use, the project has benefited in cost, programme and risk reduction.”

    Read more
  • Elgin Flood Alleviation Scheme

    Elgin Flood Alleviation Scheme

      Environmental Award

      The £86million Elgin Flood Alleviation Scheme (FAS) comprised works at 20 sites along six-kilometres of the River Lossie passing through Elgin, alleviating flood risk for around 750 residential and 250 business properties. More than 40 businesses were relocated to accommodate setback flood defences.

    The scheme’s economic and social benefit was demonstrated when the tail end of Hurricane Bertha wrought havoc throughout Moray in August 2014. Although Elgin FAS was only partially complete, around £30million of damage affecting major transport links, 300 homes and 50 businesses was avoided.

    Innovative solutions improving the physical environment, while alleviating flood risk, include on-site remediation of contaminated fill forming new playing fields, improvements to facilities in Cooper Park, a new cycle route, and fishing stances for disabled anglers. Elgin FAS uses and extends the River Lossie’s “green corridor” to accommodate flood flows. Design solutions were bold given the constraints presented by areas of environmental or historic sensitivity. The Tyock Burn has been extended 1.5km to relieve flood risk in New Elgin and an innovative water treatment feature was incorporated into the new watercourse.

    Labour on the scheme was mainly local. Significant numbers of young engineers were trained on the job, benefitting the community and industry.

    New bridge over the river
    New bridge over the river
    New footbridge over the river
    New footbridge over the river
    New flood defence wall
    New flood defence wall

    Judges’ comments: “The project demonstrates the benefits of a fully integrated project team working together under a target cost contract. In addition to their primary objective of alleviating flooding in Elgin, the team’s collaborative approach and attention to detail has enhanced the river corridor through the town and helped deliver a range of social, economic and environmental benefits to the local community and businesses. A well thought through project providing a modern and pleasant civil engineering solution which is environmentally and visually pleasing and well finished.”

    Read more
Top